Superbuljongen - IBS/crohns/UC/artos/hud mm

Benbuljong:

Ja, det kanske inte låter så fräscht men det är faktiskt som vilken buljong som helst fast NATURLIG och med en MASSA bra egenskaper. 

Varför köper vi buljong? För att sätta smak på vår mat väl? Innan jag blev medveten om mat tänkte jag inte riktigt på vad det var jag köpte eller vad det innehöll. En gammal och bekväm vana.

Idag vet jag att de flesta buljonger innehåller en hel del mindre bra ämnen. Både socker, kemiskt framställda aromer/smakämnen och tillsatser. Det finns i princip ingen näring i en vanlig buljongtärning. Det finns de tärningar som är bättre än andra men även där innehåller de ofta socker och jästextrakt (kan va allergiframkallande då det är framställt med jästsvampar och innehåller glutamat). 

Förr i tiden åt vi som oftast gräsbetat kött och gnagde på ben. Idag köper vi kött från fabriks- och sädesgödda djur matade med antibiotika som styckas och kommer förpackat, utan ben. Detta betyder att mycket av den näring i köttet försvinner. En stor del av näringen sitter i benen/märgen och den går att göra buljong på. Som förr i tiden...

Benbuljong är en metod där du långkokar ben från ex ko, lamm eller kyckling tillsammans med lite rotfrukter och kryddor. I och med den långa koktiden får du ut näringsämnen från benen. Vätskan stelnar och blir geléaktig. Buljongen är perfekt för grytor, såser eller soppor, eller att dricka som den är. 

Benbuljong innehåller gelatin som är ett protein som innehåller den viktiga aminosyran Glycin. Denna är bra för alla! Särskilt för gravida, barn eller de med autoimmuna sjukdomar. Glycin är även toppen för levern o fungerar som en helt naturlig DETOX. Buljongen blir inflammationshämmande och läkande för tarmen då det smörjer den. Underverk för er med IBS/UC/Crohns. Den gör underverk för Artros då det innehåller glykosmin som smörjer leder och innehåller kollagen som är bra för hud, hår o naglar. 

Läs mer här:

https://www.halsasomlivsstil.com/nagra-anledningar-varfor-benbuljong-ar-bra-dig/

Viktigt att använda kött med kvalité - alltså gräsbetade djur eller ekologiskt! 

Här kommer ett recept! 

En hel färsk ekokyckling
Gul lök
Morot
Palsternacka 
Vatten
(Salt)
Kryddpeppar (valfritt)
Lagerblad (valfritt)

Gör så här:

Börja gärna på morgonen - tar lång tid!
Köp en Crockpot om du kan - smidigare!

- Rensa kycklingen på kött så gott det går! - Passa på att laga köttet till kvällen eller frys in
- Lägg ner resterna (ben o skrov) av kycklingen i Crockpoten eller en gryta
- Slå på 2 liter vatten så det täcker kycklingen 
- Slå på 1/2 dl äppelcidervinäger (gärna ofiltrerad) 
- Häll i 2 tsk salt (gärna oraffinerat) 
- Låt stå en timme för att vinäger eller citron ska börja jobba sig in i benen.
- Koka upp och sänk sedan värmen så att det sjuder.
- Lägg i grönsakerna som är valfria i smak o tycke.
- Lägg i några kryddpepparkorn o lagerblad för extra smak 
- Efter nån timme kan man ta upp några ben o bryta av o lägga tillbaka för att frigöra ännu mer kollagen.
- Sjud på svag värme i ca 12-24 timmar. För nötben gärna längre.
- Titta till då och då o fyll på med vatten om det behövs (täck benen).
- När det är nån timme kvar - höj värmen koka upp något tills att 1/3 av vätskan är kvar. 
- Sista halvtimmen - lägg i en kruka bladpersilja (bladen ;))
- Sila sedan bort ben o grönsaksresterna i burkar/glasskålar 
- Låt svalna
- Buljongen står sig 5-6 dagar i kyl. Frys ner resten i portionsburkar. 

Svårare än så är det faktiskt inte!

Kommentera här: