Jordgubbstårta - vegan, gluten- och nötfri

Några dagar försent har jag äntligen tid att lägga ut ett recept jag hittade på en midsommartårta/jordgubbstårta!


Den blev otroligt god och väl godkänd av samtliga. Grundreceptet (http://www.veganstyle.se/?p=1784) är baserat på vanligt vitt socker så jag valde att byta ut det mot kokossocker och agavesirap - mer hälsosamt. Det funkade alldeles utmärkt!

Jordgubbs/sommartårta:

Tårtbotten:

75 gram mjölkfritt margarin
6 dl kokos
2 dl kokossocker
1 tsk bakpulver
1 msk agavesirap
1 tsk fiberhusk
1,75 dl vatten

- Sätt ugnen på 200 grader

- Smält smöret

- Blanda kokos, kokossocker, bakpulver och en lite salt i en bunke. 

- Häll över det smälta smöret och agavesirapen och blanda ihop till en smet. 

- Koka upp vattnet tillsammans med fiberhusken under kraftig omrörning. 

- Ta av kastrullen från plattan så fort det börjar bubbla. 

- Häll i röran i kokosblandningen och blanda ordentligt (funkar bäst med händerna). Låt stå i 10 minuter. 

- Häll över i en bakplåtspappersklädd bakform. 

- Ställ in i nedre delen av ugnen i 15 minuter. 

- Ta ut och låt svalna.

Rabarberkompott:

500 gram rabarber
2 dl kokossocker
1 vaniljstång

Skär rabarbern i 1 cm tjocka bitar. Blanda med kokossocker i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna o häll allt i kastrullen. Koka upp under omrörning på medelhög värme i ca 10 minuter. Låt kallna (plocka bort vaniljstången).

Garnering:

2-3 dl växtbaserad grädde ex garants kokosgrädde
500 gram EKO jordgubbar
Mynta eller citronmellis till dekoration

Vispa grädden till bra gräddkonsistens och skiva jordgubbarna. Bygg tårtan genom att lägga på rabarberkompotten på botten, grädde på kompotten och dekorera valfritt med jordgubbar och mynta! 

Ät o njut! Ta gärna lite extra! 

(Se upp för vanliga jordgubbar nu i sommar! Läs http://www.vf.se/uncategorized/den-forgiftade-jordgubben/)