Matens pris

Jag sitter på tåget mellan Stockholm och Nyköping med en totalt vild och galen liten 1,5 årig. Eller så vild är hon kanske inte, men ibland känns det så. Jag lyckas i allafall (till och från) läsa en mycket intressant artikel i SJ:s tidning. Den handlar om matens pris!


En fråga jag ofta ställer mig: varför letar vi den billigaste möjliga maten medan vi spenderar så mycket pengar på andra saker? Klipp, storpack, budget, röda lappar mm. Så länge det är billigt! Spelar det ingen roll vad det innehåller? Eller vart maten kommer ifrån? Jag tänker: när blev priset viktigare än hälsan? Samtidigt som vi letar billig mat lyxar vi allt oftare, både i veckorna o på helgen. Ost, kex, pizza, tacos, fredagsmys, lördagsmys, alla dagar mys. Vi belönar oss med mat, som inte alltid är särskilt hälsosam, kanske lite väl ofta? 

Här kommer i allafall lite info från artikeln.

- Vi håller på att bygga över vår jord och jorden behöver lång tid på sig för att återskapas! Det tar mellan 60 o 1500 år att återskapa en enda centimeter markjord. 2 miljarder hektar av världens mark är hotad utav människan.

- Enligt FAO går 800 miljoner människor hungriga samtidigt som drygt 2 miljarder(!) lider av övervikt. 

- Globalt slänger vi en tredjedel av all mat, ju rikare desto mer svinn. Vi i Europa slänger mer än 10 gånger så mycket mat som i Afrika söder om Sahara trots att vi har mycket stor tillgång på kyl o frys. 

- 15 % av jordens utsläpp kommer från animalieproduktion. Vägtransporter står för 10 %. Vi håller därför på att nå en peak meat. Men i USA o Europa verkar köttkonsumtion va på väg att bromsa in. 

- Framtidens mat kan kanske likställas med Axfoods matkasse 2030 so innehåller  hållbart odlad fisk, gröna proteiner o vegetariskt. Maten produceras närmare konsumenterna eftersom identitet på maten o ursprung blir allt viktigare.

- Mat har inte blivit dyr! 1950 la vi 50% av inkomsten på mat. Idag ca 12 %. 

- Vi massproducerar allt mer mat genom konstgödsel och effektivisering. Vår mat kommer oftare från andra länder än vårt eget. Allt blir billigare. O vi får betala priset... 

- Kostnaden för användningen av bekämpningsmedel inom EU ligger på 127 miljarder euro per år och utgör 1 % av BNP. Den största kostnaden är neurologiska skador. 

Frågan är: Har vi råd med den billiga maten? Varför ska mat vara billig?