XL Burgare, Friterat, Cola

Nu sitter jag här i Florida i vårt hus och ser ut över poolen och kanalen, dricker bubbelvatten (läs öl ibland ;)) o bara njuter! I 1 månad ska vi bo här, jag och min familj, tillsammans med underbara vänner med barn! Livet är bra gött! Det här är vi alla såå värda. Det har varit ett tufft år, inte bara för mig. 


Det är inte förrän man kommer hit jag VERKLIGEN inser vad jag INTE har hemma. Vattnet är såå varmt, luften alltid ljum, gassande sol och regnbågens färger 🙏 Det är så otroligt vackert! Amerikanarna här gillar färg, därför är mycket målat och dekorerat  i pastell. Blommor i alla dess färger lyser verkligen upp! Många har som tradition/grej att smycka sina postlådor så mycket de vill/kan. Många har, istället för postlåda en delfin/sjöhäst/fisk, o så målas dem i alla möjliga färger. Såå fint! Jag tror inte det bara är jag som blir glad av färg!? 

Lite skillnad mot ett beige/grått, kallt och regnigt Sverige! Jag vet att man kanske inte ska jämföra eller klaga så mycket och hade man bott här kanske man inte hade uppskattat det så mycket som man gör nu men jag anser att miljön och tillvaron man omger sig med ABSOLUT KAN VARA BÄTTRE!!! O man kan må bättre utav den! Jag tycker ingen i Sverige är värd den kyla o gråhet som råder större delar av året! Inte konstigt att vi har en så hög depressionsgrad i vårt land. 

Väl på plats här i Florida var jag på riktigt orolig över den mat som jag skulle behöva handla eller beställa. Jag vet ju att amerikanarna är rätt omedvetna/oengagerade kring mat och att den mesta maten i affären är billig och säljs i storpack. Det kan nog i många fall likställas med genmanipulerat, modifierat samt med en rad tillsatser i. Nu ska jag inte generalisera, för det finns säkert ställen i detta land som är bättre/sämre. Jag kan inte heller skapa mig en korrekt bild efter bara ett par dagar på denna plats. MEN många av mina fördomar stämmer väl in här. 

Här i Cape Coral finns det i allafall inte många "gröna" hak och med det menar jag ex smoothies, sallader, rawfood mm Det finns i ju för sig ca 2-3 veganvänliga restauranger och en del "Organic Shops" men de är rätt svåra att finna. De är inte heller jättestora. De flesta handlar nog på det välkända "Wallmart", precis som vi gjort. O jisses vad stora förpackningar! Det första jag möts av är gigantiska lökar, tomater, potatisar! Alla i samma perfekta runda/ovala form. Hur kommer det sig? För de som inte vet betyder detta att man modifierat/manipulerat odlingen så pass med växtgödning som gör att de blir så pass stora/runda och vad de tror fina och  därmed mer köpvänliga. O med det får man typ noll smak! Helt sjukt tycker jag! Vem fan säger att en lök eller tomat måste va så jävla perfekt rund och så stor som möjligt? För att vi inte orkar hacka en knölig liten grönsak? Är inte smaken och framför allt hälsan viktigare än så? Förlåt att jag låter arg men detta gör mig faktiskt så sjukt upprörd. Allt handlar om att maximera vinst!

Vidare i butiken fanns det sååå mycket kött! Stora rullar med köttfärs - "ground beef". O långt ifrån många alternativ på gräsbeteskött eller ekologiskt. Det är vi i ju för sig inte heller i Sverige särskilt duktiga på! Men jag har nog aldrig sett en större köttdisk. I jämförelse med Sverige använder USA extremt mycket mer antibiotika till sina betesdjur. Allt för att döda bakterier som bara ökar i och med att produktion blir allt större och djuren står så tätt som möjligt o trampar i samma skit. Jag hittade i alllafall ett naturbetes kött uppfött utan antibiotika. Förpackningarna var "gröna" o av märket "natural" nått! TACK! 🙏 

Då jag i min diet undviker socker var min avsikt att fortsätta hålla denna linje under denna resa. Dock var detta lättare sagt än gjort! I många fler förpackningar var socker en väldigt vanlig ingrediens. I Sverige har det ändå under en tid varit en trend att minimera eller helt utesluta tillsatt socker. Den trenden var inte alls lika tydlig på Wallmart. Socker i allt! Herregud! En extremt billig råvara som förhöjer smaker. Men måste man tillsätta det i allt? Det är ju så dåligt för vår hälsa! O särskilt våra barn! 
Socker i juice, i sojamjölken, i fruktpuren, i granolan, i påläggsskinkan mm. Det är fortfarande under all kritik i Sverige men ändå lite bättre.

O jävlar vilka chips o godishyllor! Väldigt vanligt med Jello - gelé som godis till barn. Bara massa socker o artificiella färgämnen. 

Svårt att hitta vanligt mineralvatten, o inte läsk.

Allt i storpack och tom färdighackat! Färdighackad lök, vitlök, rödlök, paprika, gurka - ja allt! Förpackad skalad o uppskuren frukt/grönsaker - vilket i ju för sig är bra att det ens finns. O tillsatser! Jisses! Tom i barnmaten! 

O så kom jag till vinet. Jag hade ju tänkt göra en paus i alla mina dieter och faktiskt få unna mig ett eller några glad vin, som jag bara älskar! Med ett krav, att det skulle va ekologiskt eller biodynamiskt. Det var bara att glömma! Fanns inte ett enda på hela Wallmart. Även väldigt svårt att hitta på motsvarigheten till typ Ica, "Publix". Hittade ändå ett "natura" och en naturligt smaksatt sangriavin med hänsyn till miljö o hälsa. Det kändes ändå lite bättre! 

O restaurangerna! Burgare, burgare, burgare! Friterat, friterat o friterat! O allt i XL! Det finns inte en liten Cola. En liten Cola för oss i Sverige är som deras Large! O så går allt upp till XXL minst. 

Alla åker bil! Om de så åker själva i varsin bil. Minimalt med trottoarer o folk ute. Motionärer är sällsynta. Drive thruu på allt! Tom drive thruu APOTEK! 
 
Well well!

Jag ska absolut göra mitt bästa, välja den eko som finns i utbudet och välja så sunda naturliga alternativ till mat ute som möjligt. 

Här är några av de alternativ som faktiskt finns här i krokarna!

Whole Foods Naples - en stor eko/organic köpcenter likt Paradiset i Stockholm. 


Tackar gudarna för denna! Finns i de flesta större städer i USA nu för tiden. 

Mother Earth - en mindre butik i nära anslutning till Wallmart och Publix.


Finns på ett antal ställen i närheten av Cape Coral!
 
Back to nature - smoothies, juicer, kosttillskott o vitaminer.


Restaurangen Loving Hut - veganrestaurang med otroligt fräscha snabbmatsalternativ! Måste testas!

http://lovinghut.us/capecoral/


Vi ses o hörs igen snart!

Kram till er alla!