Poké Bowl från Hawaii

Har ni hört om den "nya" trenden inom hälsosam mat? Poké Bowls? Nu kan man säga att sushi o tom sushirulle är gammalt! Man kan även säga att surdegs-, pulled beef- och chiapuddingstrenden är lite "gammal". Poké Bowls är det nya! Nyttig snabbmat - kan det bli bättre?

Bowls har varit trendigt länge men då främst som Acai Bowl - en trend från USA. Acai Bowl är en frozen yogurt liknande rätt gjord på fryst banan blandat med Acai bär från Amazonas toppat med bär/frukt/nötter/granola separerade var för sig. Acai bowl kan nog främst ses som frukost, mellis eller dessert medan Poké Bowl mer som en lunch eller middagsrätt.

Poké har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost och betyder att skära itu. Typiskt för dessa Bowls är att du får alla ingredienser och toppingar separerade från varandra i en skål. Rätten ser olika ut men basen är oftast ris eller grönsaker för att sedan läggas till en bas av rå lax, tofu eller kyckling och sedan ett antal valbara grönsaker/frukter så som avocado, sojabönor, mango eller kimchi. Bowlen kan sist av allt toppas med sesamfrön och sedan en sås som chili mayo eller någon form av sojasås. Otroligt gott och fräscht!
Påminner om sushi men smidigare att äta och kul med nått nytt!

På ekomatbutiken Paradiset på söder i Stockholm serverar Orange County Poké Bowls:

http://www.ocfoods.se/here-we-are/

På söder/Mariatorget - A Bowl Poké Poké:

http://www.abowlpokepoke.com

På Östermalm - Hawaii Poké

https://m.facebook.com/hawaiipoke/

Testa o se vad du tycker!

Mitt eget försök till Poké Bowl
Paradisets Poké Bowl
Orange County
 
Acai Bowl
 
Så här kan en meny se ut!