Nyttigare Nyår!

Nu är NYÅRSAFTON snart här och i allafall jag känner för lite fräschare och hälsosammare alternativ. Varken jul- eller nyår ska inte behöva vara ohälsosamt...

Här kommer lite tips på hur man kan vara lite nyttigare på nyår!

Välj bra råvaror att laga maten på - och med det menar jag färskt och utan tillsatser/konserveringsmedel. Bara det gör maten så otroligt mycket godare. Har du möjlighet att köpa närodlat, är det toppen, då smaken blir så mycket mer intensiv och god. 
 
Fisk-och skaldjur är lite lättare alternativ och går att få otroligt smakrikt. Det innehåller mycket D-vitamin och Omega 3 som är bra för vårt immunförsvar och dämpar inflammation. Tänk på att äta fet fisk 3 grr i veckan minst. 
 
Bildresultat för skaldjur
 
Mycket grönt! Det är lätt att göra fräscha sallader till huvudrätten. Blanda gärna gröna och nyttiga blad så som grönkål, ruccola, spenat osv - fullproppade med vitaminer och mineraler så som järn, C-vitamin och kalcium. Blanda gärna upp dessa med färsk frukt för ännu mer fräschhet. Exempelvis granatäpple som innehåller mängder med vitaminer och har egenskaper som renar kroppen från toxiner, föryngrar huden och motverkar en massa sjukdomar. 
 
Bildresultat för granatäpple
 
Kanske behöver inte hela nyårskvällen bestå av alkoholhaltiga drycker, särskilt inte om man firar med barn. Det finns mängder med alkoholfria alternativ - o hälsosammare sådana. Kung Markatta har kommit med flera nya alternativ så som Mousserande vin och Äppelmust. Barnen vill kanske också ha en lite lyxigare dricka och då passar dessa, utan socker och tillsatser som det är i läsk.
 
Bildresultat för kung markatta mousserande
 
http://www.kungmarkatta.se/produkter/visa-produkt/mousserande-vitt-vin-alkoholfritt-750ml-144001/
 
Ett annat alternativ, min favorit för tillfälligt, är Jus de Pommes, äppelcider gjord på 100% äpplen och inga tillsatser, dessutom eko. Finns på systembolaget, med eller utan alkohol. Finns faktiskt på rätt många restuaranger numera. Såå god!
 
Bildresultat för jus de pommes
 
 
 
https://www.systembolaget.se/dryck/alkoholfritt/jus-de-pommes-artisanal-petillant-199001
 
Alla vill ju ha en god dessert - återigen är färska exotiska/nordiska frukter kanon att utgå ifrån. Använd gärna nötter och frön som topping eller bas. Kokosgrädde är toppen att använda, istället för riktig grädde. 
 
Här kommer lite olika recept!
 
Hasselbacks-sötpotatis:
 
Gör som vanlig hasselbackspotatis - skär valfritt antal sötpotatisar i tunna skivor i en sked eller annat rundat föremål så du inte skär rakt igenom. Pensla med olja och strö flingsalt. Använd glutenfritt ströbröd ovanpå om du vill. Tillaga i ugn ca 30 min på 200 grader. 
 
Bildresultat för hasselback sötpotatis
 
Ugnsbakad vitkål med pepparrotskräm:
 
1 vitkålshuvud
1 rödlök
1 msk pepparrot i havrefraische eller pepparrotsfärskost 
4 små/mellan vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 msk rapsolja
1 msk olivolja
1 litet knippe gräslök eller kruspersilja
Flingsalt och nymald svartpeppar
 
Skär kålen i 4-6 delar
Klyfta löken
Lägg kålen i en ungstorm med bakplåtspapper tillsammans med lök, vitlöksklyftor och strö därefter över en massa svartpeppar, flingsalt och rapsolja.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 35-40 minuter.
Ta ut formen ur ugnen
Pressa vitlöken och blanda ihop med olivolja, vinäger, dijonsenap, gräslök och salt och peppar till en dressing. Lägg pepparrotsosten eller krämen ovanpå kålen.
 
Bildresultat för gratinerad vitkål
 
Rödbetor med ädelostkräm:
 
3-4 rödbetor
1 veggo-ost med ädelostsmak
Lönnsirap/agavesirap
Flingsalt 
 
Koka rödbetorna och låt dem svalna
Hyvla tunt eller klyfta 
Blanda runt rödbetorna med hyvlad ost
Ringla över lite av sötningen
Strö över lite flingsalt
 
Bildresultat för rödbetor med ädelost
 
Kokospanncotta med hallonsås:
 
1 vaniljstång
400 ml kokosmjölk
0,5 dl kokossocker
1 tsk citronskal
saft från en citron
1½ tsk agar agar (vegetabiliskt gelatin)
 
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp kokosmjölk, citronskal, vanilj och citronsaft. Låt det sjuda i ca 5 minuter, tillsätt agar agar och fortsätt koka i någon minut så att allt agar löses upp. Sila sedan vätskan från citronskalen. Häll upp i glas eller skålar och låt det svalna.
 
Bildresultat för kokospannacotta
 
Mangocolada - en fruktig och fräsch drink!
 
2 apelsiner
1 paket fryst mango 
1 tetra kokosmjölk (Garants kokosgrädde är bra!)
2 msk kokossocker 
 
Pressa ut apelsinsaften 
Mixa apelsinsaft med med mango, kokosmjölken och kokossocker.
Servera gärna i margaritaglas :) 
 
Bildresultat för mangolada
 
 
 
 
 GOTT NYTT ÅR! Hoppas på ett hälsosamt år!