Hälsosammare Julbord

(null)


Då var julen detta år slut. Alltid lite sorgligt att så fina dagar är över. Att bara få vara med de man tycker om, äta lite god mat och njuta av ledigt, särkilt med min underbara dotter - det gillar ja! 

Även detta år valde vi att tänka hälsa gällande maten på julbordet. Tänk att min familj även de kommer med nya varianter på rätter, raw food, vegan, naturligt mm. Det gör mig så glad! När fler och fler gör små förändringar kan vi förändra i det stora hela! 

Här kommer lite tips och bilder:

Vegan Janson med kapris:

Utgå från recept till en vanlig Janson men byt ut kogrädde mot havregrädde. Blir minst lika bra! Ansjovisen som oftast innehåller e-ämnen bytte vi ut mot hackad kapris. Ströbrödet bytte vi mot glutenfritt ströbröd. Lätt som en plätt!
(null)


Rödbetssallad:

Utgå från ett vanligt recept men byt ut créme fraische mot Havrefraische och äggmajo mot äggfri majo. Finns i de flesta butiker! Salt o peppar, voilà!

Egeninlagd sill:

Läs separat blogginlägg om hur man lägger in egen sill. Så lätt o så får man typ 2 kg som räcker i flera veckor :) Mycket mer hälsosamt. 

(null)

Viltfångad lax:

Ja du läste rätt, viltfångad. Långt ifrån all lax du handlar i butik är viltfångad. Eller typ ingen! Det är mycket svårt att hitta viltfångad lax i butik. På Willys finns en sort som tur är. Nu ska jag förklara kort. Lax massproduceras och föds upp med onaturlig föda. Ofta får de pellets gjort på olja, soja o raps. Denna process är många gånger långt ifrån hållbar. Fodret innehåller även hälsofarliga bekämpningsmedel. Laxen får bland annat i sig en hel del antibiotika som vi sedan får i oss. Laxens naturliga föda är egentligen småfisk och genom det får laxen i sig omega 3 som i sin tur vi får i oss. Omega 3 är mycket viktigt för alla människor. De flesta har en stor brist på detta och det kan orsaka en hel del ohälsa. Omega 3 är bland annat viktigt för att förebygga hjärt-och kärlsjukdomar.  Om inte laxen äter naturlig föda får den inte heller i sig tillräckligt med omega 3, och inte heller vi. Mängden Omega 3 sägs ha halverats på 10 år. Därför är det viktigt att äta viltfångad lax eller fisk flera gånger i veckan. Enligt Testfakta är den frysta laxen från Findus relativt bra med minst kemikalier och högst fetthalt. Sämst är den kallrökta från Lidl. 

Vi köpte i år en viltfångad lax från Wappersta gård, strax utanför vagnhärad. En gammal kollega och vän Caroline driver där en gård och butik tillsammans med sin familj. Köttet är bra ur hållbarhets och hälsosynpunkt. Väl värt ett besök! 

Kolla in deras Facebooksida! 

https://m.facebook.com/groups/117314124968091

Vi provade att röka laxen i en rök med enris samt i ugn med dill. Båda blev otroligt goda! Vilken smak. Det är stor skillnad på lax och lax. Låt den dock inte gå för länge i ugn eller rök, då riskerar den att bli torr som all annan fisk. 
(null)

(null)

Grönkålspaj (glutenfri, komjölksfri, äggfri):

Min älskade syster kom med ett så bra pajrecpet! Pajdegen gjorde hon på:
  • medelstora kokta potatisar, skalade
  • 50 g smör i kuber
  • 1,2 dl majsmjöl
  • 1 dl veganost
Förgrädda på 15 min i 200 grader. 
Fyll med valfri fyllning. Vi stekte grönkål och fyllde med havregrädde och fårost (kan uteslutas) samt toppade med veganost. 

Så krispigt och gott!

(null)


Grillerad kålrot:

Var tvungen att prova en variant på skinka, grillerad kålrot. Det sägs att man inte ska tänka skinka men att det är ett väl värt alternativ. Jag tyckte det var så där men några av oss tyckte det var gott! Så här gick vi till väga:

Du behöver

  • 1 nypa kryddpeppar
  • 1 nypa nejlikor
  • 1 nypa fänkål
  • stor kålrot, gärna ekologisk
  • 1 msk grönsaksbuljong
  • vatten
  • Griljering
  • 2 msk skånsk senap
  • 0,5 dl ströbröd
  • Lite olja 

Gör så här

  1. Kålrot
    Skala kålroten. Lägg den tillsammans med kryddorna i en kastrull med rikligt med vatten. Koka kålroten tills den blir mjuk. Känn med en sticka, när kålroten är lagom mjuk känns den ungefär som fast kokt potatis. 
  2. Griljering
    Blanda olja och senap i en skål. Bred ut blandningen över kålroten. Sikta eller strö över ströbrödet. Ställ in kålroten i mitten av ugnen på 200 grader och griljera den i ca 10 minuter till griljeringen fått en vacker gyllenbrun färg.
(null)

Blodapelsinsallad:

Glöm inte sallad! Något måste fräscha upp ett ganska tungt julbord. Jag valde att göra en lite juligare men ändå fräsch sallad på blodapelsin, fänkål, brysselkål och solroskärnor. Filea blodapelsin, hyvla fänkål, ångkoka eller stek brysselkål och varva med solroskärnor. Strö över citronsaft och lite salt. 

(null)

Clementinchoklad:
Sist men inte minst ville jag testa att göra en lite fräschare och lättare dessert/fika. Jag smälte 85 % mörk choklad och doppade halva clementinklyftor som sedan fick stelna. Så gott och enkelt! 
(null)

Så till nästa år eller till påsk har ni nu lite inspiration. God Jul i efterskott!




Kommentera här: