Vapiano - italienskt och glutenfritt
Är det något jag fortfarande saknar är det hälsosam lättillgänglig snabbmat. Jag orkar faktiskt inte alltid planera, handla och stå en timme (minst) i köket varje dag. Nog för att hemlagat typ alltid är godast så är det väldigt skönt att slippa stöket i köket då och då. När det gäller snabbmat har det varit svårt att hitta något bra. Mc Donalds, MAX och pizza har jag valt bort sedan länge och lockar faktiskt inte längre. De innehåller så otroligt mycket skit så man blir rädd.
En kedja i Stockholm som är mycket populär är ju Vapiano. Jag tror de flesta känner till den, även de som inte har den i sin stad. De finns i de flesta större städer och flera utav dem. De serverar riktigt goa italienska snabbrätter så som pasta, pizza, sallad och antipasti (förrätt). Du hittar bla carpaccio, bruschetta, capresesallad, pestopizza mm samt riktigt goa Italieninspirerade drycker och efterrätter. Allt till en billig summa!
Vapiano har inte varit så tydligt allergianpassade tidigare eller marknadsfört särskilt tydligt mot en medveten/hållbar produktion av råvaror. Det är svårt att hitta förteckningar eller skyltar över detta på restaurangen.
Men på hemsidan hittar man att de erbjuder menyer med "specialkost" som är utvalda rätter som passar dig som är gravid, glutenintolerant, laktosintolerant, allergisk mot mjölkprotein, vegan eller vegetarian.
Här är deras allergiguide:
http://se.vapiano.com/fileadmin/media/user_upload/se.vapiano.com/user_upload/allergener_SE-2016.pdf
"Ingenting som inte är nödvändigt". De använder inga tillsatser när de lagar mat. I korvprodukter finns färgämnen och konserveringsmedel, här kan de tydligen inte ha något inflytande. De arbetar på att erbjuda enbart livsmedel utan tillsatser.
Kycklingen kommer från ett familjeföretag där standarderna är högre än som krävs i de lagstadgade reglerna. Djuren har inte fötts upp med genetiskt modifierade foder.
Fisken och skaldjuren ska vara certiferiade genom WW men tyvärr verkar de inte köra så mycket annat ekologiskt odlat vilket är en besvikelse.
De lagar ändå maten från grunden på färska rårvaror och har många olika alternativ som för kunden underlättar olika typer av mathållningar.
Sedan den andra juni har de glutenfri pasta och pizza, och innehållet är inte allt för tokigt! I allafall inte på pastan. Dock socker i! Men för något undantag då och då ander jag det ok.
VAD INNEHÅLLER DEN GLUTENFRIA PASTAN?
Majsmjöl, hirsmjöl, rismjöl, sirap av rörsocker. Kan innehålla spår av soja.
VAD INNEHÅLLER DEN GLUTENFRIA PIZZADEGEN?
Vatten, Rismjöl, Vetestärkelse, (max 2mg gluten/100g), Vegetabilisk olja, Olivolja, Socker, Salt, Jäst, Skummjölkspulver, Oligofruktos, Förtjockningsmedel: Guarkärnmjöl, Vitaminer (B6, Niacin, Järn, Tiamin, Riboflavin).
De har riktigt bra service på Vapiano och hjälper dig gärna kombinera ihop ditt eget alternativ. Jag brukar bla ta en sallad med gröna blad och stekt scampi samt extra stekt tonfisk. Så gott! Eller en glutenfri pasta med stekt svamp, chili och persilja.
Tror det får bli hämtmat idag ☺️


