(O)Hälsosamma barn
Är det konstigt att jag som förälder vill att mitt barn ska få äta o leva så hälsosamt som möjligt? Blir det annorlunda om jag säger att jag i allafall vill att mitt barn ska må så bra som möjligt? Samma sak enligt mig, men det känns som det ibland tolkas olika.
Vem säger att barn måste tycka om eller äta godis och glass? O varför får många barn "sämre" mat än vi vuxna äter?
I detta inlägg ska jag försöka diskutera mig själv lite klokare i dessa frågor. Jag tycker nämligen att ämnet barn och mat är himla intressant! Detta beror kanske främst på att jag själv har en ohälsa som jag försöker läka genom kost samt är förstagångsförälder o helt ny på barn o mat.
Jag förstår att många inte tänker så mycket på vad de ger för mat till sina barn, kanske tänker de inte ens på vad de själva stoppar i sig. Jag förstår också att det kan kännas krångligt, svårt och stressigt att veta hur man ska tänka kring mat. Jag tror många gör som de själva alltid har gjort eller det som är lättast. Jag förstår det!
Men för mig blev det här med mat superviktigt! Tyvärr blev det till en början ett stressmoment då jag ville veta och förstå allt kring mat o barn - på en gång! O det gick ju inte. Det tog lite tid! Men idag, ett par månader senare känner jag mig trygg och van kring matrutinerna här hemma - så skönt!
För mig var det inte lätt att bli mamma. En helt ny roll och en annat liv jag ansvarar för. Ständigt höra vad jag borde/inte borde göra. Men nånstans har jag alltid försökt följa mitt hjärta, vad som känns rätt o vad känns fel - oavsett vad andra säger.
Efter många månaders tankar, funderingar o läsning kring kost bestämde jag mig. Jag vill att min dotter i största möjliga mån ska få ekologisk mat. Hon kommer inte få mat med socker (inklusive druvsocker som i skinka, korv mm) tills att hon är stor nog att ta det beslutet själv. Hon ska inte få allt för mycket näringsfattiga snacks (typ rån), hon kommer inte få äta mat med konserveringsmedel eller tillsatser som inte är naturliga och hon kommer inte få äta alltför mycket gluten eller mjölkprodukter.
Däremot kommer hon få testa att äta mat efter regnbågens färger. Frukter och grönsaker i alla dess färger och former. Få testa på. Spotta ut. Prova igen.
Hon tycker hittills bra om avocado. Super! Massa bra fett, näring och omega 3. Jag blandar ner bönor i hennes potatismos. Mycket fisk. Majsriskakor får hon men inte bara. Hon tycker om ris o broccoli. Vanlig pasta äter vi sällan.
Till frukost får hon mjölkfri och glutenfri gröt (Enagos mjölkfria havrebaserade). En snäll gröt som inte innehåller konstiga tillsatser, ex skummmjölkspulver som finns i många grötar/barnmat. Till lunch äter hon samma som mig men utan salt, ex potatismos med bönor o avocado eller linsgryta med ris. Till middag blir det samma mat som vi äter ex torsk och sötpotatismos alternativt gröt med banan/äpple/svarta vinbär i. Innan läggdags får hon mjölkfri och glutenfri välling (Enagos mjölkfria havrebaserade) - också snäll för magen. Gröten blandar jag med havremjölk då den då blir lite godare. Jag väljer en havremjölk med tillsatt kalcium då hon inte annars får så mycket mjölk. Som dessert då o då får hon en smoothie på ex havremjölk, kokosgrädde, hallon, blåbär, kanel, vanilj mm eller banan, jordgubbar, ingefära, gurkmeja. Klart en liten kan äta ingefära o citron, bara inte så mycket! Jag försöker hålla nere fruktsmoothies och ex "fruktklämmisar" då jag inte tror det är bra med för mycket frukstsocker. Hur ofta äter vi vuxna frukt/dessert efter maten? Lika ofta eller mer sällan än våra barn? Frukt är ju bra men i lagom mängd kanske?
Ibland kan hon självklart få en ostskiva eller en skvätt grädde i mat. Ibland får hon vanlig pasta eller en brödbit, men mer sällan än ofta. Jag tror nämligen inte mjölk o gluten är särskilt bra i för stora mängder o särskilt inte för barn o dess känsliga magar.
Jag orkar absolut inte laga mat hela tiden och även jag använder såklart barnmatsburkar då och då! Jag har bestämt mig för att det är helt ok när vi är iväg eller ute o reser då jag tycker det är bekvämt och smidigt. Det kan även hända att vi tar en hemma om jag har alldeles för lite ork. Problemet är att hon inte riktigt gillar dem :) Grejen med barnmatsburkar är att jag anser de absolut är bra men har lite för lågt näringsvärde. Nästan alla är ekologiska med bra råvaror. Förutom de med skummjölkspulver då! Men när mat tillagas o förvaras på burk så pass länge minskar näringsvärdet, för varje dag. Därför har rå och färsk (ex RAW) mat som oftast högst näringsinnehåll.
Jag tänker, hur åt vi förr? Då fanns inga barnmatsburkar utan vi lagade det mesta, om inte allt, från grunden. Näringsinnehållet var säkert mycket högre än det är i vår mat idag.
Jag tror även vi får i oss för lite goda bakterier genom vårt sätt att leva/äta. Vi lever alldeles för mycket inomhus och får i oss för lite bakterier både genom vår miljö men även vår mat som oftast är upphettad och processad. Många barn har problem med magen och jag tror detta kan vara en av orsaken. För mycket mjölk, gluten, ohälsosam mat o för lite goda magbakterier. Jag har ända sedan Lilly föddes gett henne magdroppar, varje dag. Det skadar inte säger BVC, jag har inget svar såklart men tror på det.
Jag försöker tänka, skulle jag vilja/kunna äta denna mat? Hur mycket näring innehåller maten? Kommer hon må bra av denna mat, både nu o längre fram i livet?
Jag hoppas fler ställer frågan kring näringsinnehållet i maten vi ger våra barn. Att vi vågar vara modiga o stå på oss. Det är vi vuxna som kan styra/påverka vilken mat barnen får äta. De ska ju vara mat som barnen mår bra av, blir friska av och orkar med av.
Självklart kommer min dotter få äta godis och glass men absolut inte ofta. O om hon ska få det blir det glass naturligt sötat (ex frukt) eller naturlig ekogodis gjord på frukt. Det finns även nyttigare o mer hälsosamt snacks!
Våra barn är ju det viktigaste i livet och det är vi som de första åren ansvarar för deras hälsa. Jag tycker det är vårt ansvar att stoppa i dem bra o schyssta råvaror.
Till helgen fyller min dotter 1 år! Galet vad tiden går! Såklart kan jag inte hålla mig ifrån att baka lite hälsosammare födelsedagsfika. Så kul att testa nytt!
Recept på hälsosamt BARNFIKA kommer till helgen!
KRAM TILL ER ALLA KÄMPAR!
