Hälsosamt Barnkalas
I fredags fyllde min dotter 1 år och vi bjöd på kalas. Såklart ville jag att min dotter skulle få en födelsedagstårta och annat barnvänligt gott som även hon kunde få smaka. Då jag inte anser att barn ska äta socker förrän de är minst ett par år valde jag att baka allt bla sockerfritt.
Ytterligare en anledning till att jag valde att baka allt sockerfritt, allergivänligt men även mer hälsosamt till detta kalas var att inspirera andra. Det går att baka mer hälsosamt, det är inte särskilt svårt o alla mår bättre utav det.
Allt fika bakades förutom sockerfritt även mjölkfritt, glutenfritt, tillsatsfritt och nötfritt. Tårtan fick dessvärre till stor del bestå av ägg då det var lättast att göra en botten på detta.
Jag valde att göra en bär- o gräddtårta, chokladbollar, lingonbollar, bönbrownie med grädde o björnbär, två olika sorters nicecream o fruktspett. Dryck bestod av kaffe, te och hemmagjord lemonad.
Bär- och gräddtårta:
Receptet är från min favorit Nilla:
Recept (ca 8 bitar)
Tårtbotten:
7 ägg
75 g smält kokosolja eller smör
1 dl agave (går bra med honung eller kokossocker
Citronsaft från 1/2 citron
Rivet skal från 1 citron
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt
1 dl kokosflingor
1 dl kokosmjöl
1,5 tsk bakpulver
Extra kokosflingor eller mandelmjöl att ”bröa formen med".
Tårtlager:
2 dl blåbär
2 dl hallon
1+1/2 bananer
Dekoration:
2 paket kokosgrädde (garants lila funkar bra)
Rivet skal från en halv citron
1 msk kokossocker eller 1/2 msk agave
1/2 tsk vaniljpulver
Färska bär ca 1/2 -1 liter
Kokosflingor eller kokoschips (valfritt)
Se länken ovan hur du gör!
Chokladbollar:
2 dl havregryn (glutenfria ex)
50 g mjölkfritt smör
ca 8 urkärnade dadlar
2-3 msk kaffe
3-4 msk kakao
En nypa flingsalt
(valfritt - 1 tsk kanel eller 1 tsk lakritspulver)
Kokosflingor
Blanda allt samman och rulla i kokosflingor. För lingonbollar gäller samma innehåll men att de rullas i lingonpulver.
Bönbrownie:
Receptet kommer från Leilas supermat. Länk nedan!
Espresso-brownies på Svarta Bönor:
1 burk svarta bönor
2 ägg
3 msk kokosolja
1 ½ dl socker
1 ½ dl kakao
1/4 tsk salt
1 tsk vanilj
1 ½ tsk bakpulver
en nypa salt
2 msk espressokaffe eller starkt kaffe
75 g solroskärnor istället för pekannötter
Tillbehör:
2 burkar kokosmjölk, kyld
Rivet limeskal
Vaniljpulver
Björnbär
Nicecream choklad:
3 bananer
ca 1 dl kakao
0,5-1 dl kokosgrädde
Nicecream hallon:
3 bananer
1 paket frysta hallon
0,5-1 dl kokosgrädde
1 tsk vaniljpulver
Frys skivade bananer ett par timmar. Mixa sedan alla ingredienser i en matberedare. In i frys en liten stund för att behålla konsistens innan servering. Viktigt att bananerna är rejält frysta innan de mixas. De avgör konsistensen, särskilt i chokladglassen.
Fruktspett:
Försökte oss på att göra små gröna fruktmaskar utav gröna vindruvor. Vi trädde druvorna på grillspett lite ojämnt. Vi använde physalis som huvud. Av tidspress hann vi dock inte klart men de blev söta ändå. Det går att "måla" ögon o mun av smält choklad som stelnar.
Lemonad:
1 liter vatten
1 stor bit ingefära
1 stor eko-citron
1 kruka citronmeliss
1 kruka mynta
0,5 dl agavesirap
Koka upp vattnet och sötningen under ett par minuter. Låt svalna med alla kryddor och citron. Sila bort kryddorna efter ett tag o tillsätt is och eventuellt nått kryddblandning för dekoration.
Så fräscht o gott! Mycket bättre än saft!






