Veganpåsk
Glad påsk till alla påskfirare!
Trots att det är påsk och många rätter oftast består av fisk eller kött finns det mängder med goda veganska recept som passar utmärkt för påsken! Tips - tänk gult o grönt så blir det bra! :)
Fyllda avocadohalvor – halvera avocado och gröp ur kärnan. Fyll dem med en havrefraische baserad på ex rödlök, dill, gräslök, kapris, salt, peppar.
Jansons frestelse – gör som vanligt men byt ut ansjovisen (som även innehåller e-ämnet natriumbensoat som är allergent) mot ex kapris och byt ut den vanliga grädden mot havre eller sojagrädde. Skippa ströbröd för glutenfritt.
Köttbullar – gör som vanligt men med sojafärs och utan ägg och mjölk/grädde. Bind med havregryn, havregrädde och lök. Alternativt kikärtsbullar (falafel) men med mer köttbullekryddor (salt o peppar) istället för ex persilja.
Auberginesill – så häftigt och gott! Blir väldigt lik konstistensen av vanlig sill.
1 aubergine, ca 300 g
1 dl valfri senap (eller blanda)
0,5 dl rapsolja
1 dl havregrädde eller annan valfri grädde
1 msk ex äppelcidervinäger
1 knippe dill, finhackad
1 dl rödlök, fint strimlad
salt och svartpeppar
Skala auberginen och skör i strimlor. Koka strimlorna i saltat vatten i ca 5 min. Låt torka av på papper. Blanda i alla ingredienser och låt vila över natten. Toppa med rödlök och dill innan servering.
Stuvad grönkål – noppa ett par knippen av färsk grönkål eller ta ca 4-5 stora nävar ur påse och lägg i oljad stekpanna. Tillsätt ca 1,5 dl soja eller havregrädde. Tillsätt ett par matskedar av citronsaft, alternativt en halv buljongtärning. Salta och peppra. Stek lätt tills grönkålen mjuknat. Servera.
Brysselkålsallad med granatäpple och citorn. Koka ett nät med brysselkål i saltat vatten. Alltså inte nätet utan alla gröna bollar som är i 🙂 Koka i ca 5 min – inte för länge! Noppa av alla bladen och lägg i en salladsskål. Filéa en citron och tillsätt i salladen. Krama även ur resterande saft. Torrrosta o salta va 1 dl solroskärnor och tillsätt i salladen. Kärna ur ett granatäpple. För en god dressing vispa samman 1 msk dijonsenap med 1 msk valfri honung samt 0,5 dl olivolja med lite salt och peppar. Ringla över salladen.
Lime och passionspannacotta med vegetabiliskt och mer hälsosamt förtjockningsmedel AGAR AGAR. Agar är gjort på rödalg och förtjockar mer än nått annat. Det är alltså inte gjort på ”gris” som vanlig gelatin är. AGAR hittar ni vanligtvis på hälsokoster.
Ingredienser:
1 lime
1-2 passionsfrukter
1 tetra kokosgrädde/mjölk (vanligtvis 250 ml) Av märket Garant!
1 tetra sojagrädde (250 ml) (kokosgrädde går också bra)
2 tsk AGAR (i form av flakes)
1 tsk vaniljpulver
3-4 msk kokossocker eller valfri sötning
Gör så här:
1. Häll grädden i en kastrull
2. Strö ut AGAR (i detta fall flakes) över grädden jämnt
3. Slå på plattan på hög temp
4. Rör INTE om och låt det börja koka
5. När ”flakesen” börjar lösas upp vrider du ner plattan
6. Låt sjuda och rör försiktigt om då och då i 5-10 minuter
7. Tillsätt sötningen, blanda ner vaniljpulver, zesta ner limen (riv försiktigt ner skalet av 1/2 lime) och pressa försiktigt ner lite limejuice.
8. Häll upp vätskan i små skålar och ställ in i kylen
9. Vänta tills de ”stelnat”, toppa med passionsfruktskärnor och servera.
GLAD PÅSK!





