Hälsosammare alternativ
I början av min kostomläggning var det en riktigt svårt att åka till affären och handla. Allt var en djungel! Jag var minst sagt förvirrad över vad jag kunde äta och därmed handla. Glutenfritt? Vad är det? Mjölkfritt? Hur gör man då? Utan tillsatser och e-ämnen? Hur kollar man det? Jag var helt ny i området! Det har minst sagt tagit tid att vänja sig vid nytt och krävts en hel del forskning inom området för att lära. De säger att det minst tar 6 månader att bryta/byta en vana, och jag kan verkligen hålla med! Från att vara van vid en viss rutin kring mat, alltid äta standardrätter så som tacos, pizza, kött och potatis, lassagne, pasta och pastasås mm till att försöka laga rätter jag inte ens kunde uttala med ingredienser jag inte trodde fanns. Men NU, en tid senare! OM det är kul att befinna sig mitt i djungeln och utforska, leta på hyllorna, inhandla, laga och prova nytt! Det finns så många olika alternativ till den mat vi är vana vid! Och ofta mycket mer hälsosamt! Detta inlägg skall därför handla om alternativ till det många är vana vid att äta.
Alternativ till:
Kolhydrater så som pasta, ris, potatis som de flesta av oss äter dagligen.
Råris - ett mycket mer hälsosamt alternativ till vanligt ris då det är mindre sockerarter och därmed långsammare kolhydrater.
Mungbönor - är snabbkokta små bönor som passar bra till grytor, soppor och fräscha sallader.
Röda linser - är goda i soppor, grytor, pajer och i olika slags vegetariska biffar. De är snabbkokta och behöver inte blötläggas.
Better then rice - liknande riskorn som är klara på några sekunder i kastrull, gjort på Konnyakumjöl - som sägs vara en superväxt som kan sänka blodtryck och normalisera sockerkivåer i blodet. Lågt GI och högt fiber.
Bovetepasta - pasta som vilken vanlig pasta som helst men gjort på bovetemjöl som egentligen är en ört UTAN gluten. Bovete innehåller mineraler och alla åtta essentiella aminosyror, samt att det till skillnad från till exempel vete är lättsmält.

Alternativ till:
Frukost, såser, dressingar, sallader mm från kylskåp:
Hampaolja - kan användas både som matolja i sallader, som kosttillskott o till hår och hud. Rik på omega 3 och 6. Mild nötig smak.
Linfröolja - mycket rik på omega 3 som många har svårt att få i sig (finns mest i fet fisk osv), vitamin a och e, vegetabilisk, mer än 65% fleromättat fett (livsnödvändigt som vi måste få i oss av mat).
Lingondryck - istället för juice! Mindre socker och mer antioxidanter. Bakterie- och svampdödande.
Chia/rårisdryck - perfekt till bovete/havregrynsgröten eller till chiapuddingen. Toppa med valfri topping!
Äppelcidervinäger - i din sallad eller i ett glas vatten på morgonen. Gör din kropp mer basisk. Motverkar inflammationer och infektioner och därmed förbättrar immunförsvar, förbättrar matsmältning, eliminerar dålig andedräkt, motverkar mjäll, aknedödande mm
Liquid aminos - Perfekt för Sallader, dressingar, soppa, grönsaker, ångade grönsaker, ris, bönor, grytor, potatis, tofu, wok - kött, fågel, fisk, såser mm Den innehåller 16 essentiella aminosyror som är byggstenar i kroppen.
Tamari - en glutenfri soja! All annan vanlig soja innehåller vete för er som inte visste.
Brunrisvinäger - en god variant av vinäger som kan tillsättas i soppor, sallader, grytor mm
