Fortsättning...Hälsosamma alternativ

Alterntiv till frukost:

Boveteflingor - istället för havregrynsgröt gör jag ofta gröt på boveteflingor. Det är så gott! Eller det är en annorlunda smak men man vänjer sig. Bovete är en ört och mer skonsam mot magen än havre. Havre är ett sädesslag som kan irritera likaså som vete, råg och korn. Havre är annars antiinflammatorisk och av dess gel som bildas i magen gör att näring tas upp jämnare. Havre har ingen gluten i sig (köp glutenfria då det alltid finns en risk att de kontamineras/blandats med vete, korn eller råg från fabrik).

Chiafrön - recept finns i blogg. Perfekt frukost eller mellanmål. Fröna blandas med valfri vegetabilisk mjölk. Gärna kvällen innan.

Bovetepannkakor - eller Galetter - pannkakor gjort på bovete. Nyttigare alternativ! Toppas med valfri topping!

Riskakor - istället för bröd. Som pålägg kan du ha avocado, gurka, tomat, sallad o örtsalt. Supergott!

Quinoapuffar - som strössel på yoghurt/fil/mjölk/pudding eller som ingrediens i egengjorda bars.

Hirspuffar - som strössel på yoghurt/fil/mjölk/pudding eller som ingrediens i egengjorda bars.

Hampafrön - skalade eller krossade - som som strössel på yoghurt/fil/mjölk/pudding eller som ingrediens i egengjorda bars.

Torkade granatäppelkärnor - som strössel på yoghurt/fil/mjölk/pudding eller som ingrediens i egengjorda bars.

Gula linfrön - som strössel på yoghurt/fil/mjölk/pudding eller som ingrediens i egengjorda bars.

Annat gott som är mer välkänt:

Pumpakärnor, solrosfrön, linfrön, hallon, blåbär, russin, kokosflingor, torkad banan, nötter mm.

Det mesta finns nu i välsorterade större butiker. Annars kan det finnas mycket av detta att köpa på i hälsokosten. Eller som jag, beställer det mesta på Rawfoodshop/Recomarket - en Hälsoshop som säljer produkter inom rawfood, ekologiskt, veganskt, GI, ayurveda mm.

www.rawfoodshop.se

Njut av din frukost - gärna med god tid för den!

Kram!

Alternativ till bakning:

Är det något som är lätt och mycket möjligt med en mer hälsosam livsstil är just bakning av bröd och efterrätter. Det finns mängder med alternativ och recept! Jag själv har aldrig varit någon person som är duktig på att laga mat eller baka, avskyr att följa recept och att måtta rätt mängd av något. Det slutar med att jag får läsa om receptet 10 gånger och ändå gör fel. Jag skulle verkligen vilja kunna och baka mer. Så jag har löst det med att jag istället för att måtta och läsa av recept går på känsla och tillit till min egen förmåga ☺️

Detta är några av de alternativ jag har hemma i skafferiet:

Kokosmjöl - söt smak, passar bra för baka söta bröd, muffins eller andra desserter.

Rismjöl - lättsmält och passar utmärkt till bebisar (och vuxna) med känsliga magar.
Pajskal, våfflor och pannkakor blir riktigt frasiga och är utmärkt att reda soppor och såser med. Gott som välling.

Sojamjöl - Sojamjöl är superbra för tex paj, pizza, vegetariska biffar, bakning och pannkakor. En tesked i din smoothie gör den mer proteinrik!

Majsmjöl - Lättsmält mjöl som kan användas till bakning av knäckebröd och mexikanska tortillas.

Quinoamjöl - kan användas till både bakning, gröt, välling och pannkakor.

Bovetemjöl - används till bröd, kakor, välling, såser, redningar, pajer och bovetepannkakor.

Linfrönjöl - gärna till bakning, gör bröd saftigare.

Kokossocker - lågt GI (glykemiskt index) på 35 och innehåller inga tillsatser. Perfekt alternativ till traditionellt socker i all sorts bakning och matlagning, gott i en kopp varmt te. Har en söt, karamelliknande smak.

Vaniljpulver - Ska va äkta! (Sägs att vanilj är lugnande). Innehåller inget socker, inga färgämnen och inga tillsatser. Helt naturlig äkta vanilj och smakar mycket mera och godare vanilj än vaniljsocker.

Vaniljsocker - Ska va äkta! Vanilj blandas med rörsocker som är lite bättre än vanligt vitt socker.

Lakritspulver - spännande och populär smakhöjare vid bakning, matlagning och i efterrätter. En tesked kommer ge din chili extra höjd. Detsamma gäller för chokladkakan, pannacottan eller vaniljglassen där den naturliga sötman i lakritspulvret gör att du kan spara in på sockret.

Agavesirap - Agavesirap är 40-60 % sötare än vanligt socker och kan ersätta socker och honung i de flesta recept. Agave används ofta som ett veganskt alternativ. Agave är lättlöst även i kalla drycker o då ett bra sötningsmedel för iste, smoothies, drinkar, saft, etc.

Psyillum(fiber)husk - bra substitut för vetemjöl i bakning. Bildar ett gel som binder och är skonsam för magen.

Bikarbonat - bättre än bakpulver då det saknar stärkelse - snällare mot magen. 2 tsk bakpulver = 1 tsk bikarbonat. Men tillsätt lite filmjölk eller citron för att degen ska jäsa.

Xantangummi - används som ett bakhjälpmedel för glutenfri bakning. Bör komma från Doves Farm - garanterad utan spår av vete eller gluten.

Agar agar - framställd från ett sjögräs som är rikt på gelbildande partiklar och som därför används som ett vegetabiliskt substitut för gelatin. Produkten kan användas i bland annat fruktdesserter och i tillverkning av sylt.

Dadlar - min favvo! Kan användas som sötning eller söt bas i det mesta. Raw chokladmousse, goda smoothies, kakor, rawbollar, tårtor mm

Visste ni även att det går att baka en helt ägg, vete, mjöl o nötfri tårta som har en fyllning gjort på avocado, citron och salt!? Spännande tycker jag! Ska snart få prova detta! Recept kommer nog komma! ☺️

Så, då är det bara googla fram nått gott och börja baka! 🙏

Kommentera här: