Pizzatime
Fredag - såklart vill även jag som så många andra ha lite klassiskt och svenskt "fredagsmys" 😝 Min sambo kommer hem efter en veckas jobb, det är höst ute, tända ljus, Idolfinal och Skavlan. Klart man vill ha sig lite lyxigare/roligare käk framför tv:n.
Pizza - det är ju faktiskt väldigt gott! Jag har nog inte ätit pizza ute på över 1 år nu. Känns bra! Eller egentligen har jag inte tänkt på det så mycket. Känns nog mer självklart! Det är alltså inte längre jobbigt att avstå och jag blir inte särskilt sugen. Jag vet att detta är svårt för många! Det var det för mig. Men med tiden har det blivit mer och mer självklart. Jag avstår inte främst från pizza då det är onyttigt utan för främst pga dess innehåll samt att en köpespizza är maxad med ingredienser som är mindre bra för kroppen (inflammatoriska). Man kan kort och gott säga att det blir som en stor klump av innehåll som tarmen verkligen får kämpa med att bryta ner som sedan har minimalt innehåll av näring. En bukfylla!
Jag har på senare tid blivit mycket skeptisk till innehållet som används. Jag tror att ju billigare råvaror desto billigare pizza. Billig tomatsås, skinka och ost med mängder av tillsatser/smakförstärkare. Alltså inte en tomatsås gjord på tomatcocktail kryddor, inte en skinka gjord på endast malt kött och inte en ost som bara är gjord på komjölk. O tro mig - det finns rena/naturliga råvaror att laga/tillverka mat på! Så klart finns det säkert pizza med bra ingredienser också!
Att vara mer hälsosam och därmed snäll mot sin kropp behöver inte betyda att man behöver ta bort allt som är gott! Tyvärr tror jag att många tror så. Men det räcker med att modifiera det man är van vid eller tycker är gott. Det går att ersätta allt man redan äter/lagar. Det gäller "bara" att vänja sig vid nya vanor/tillvägagångssätt. Lättare sagt än gjort - jag vet! Men ge det tid! Och en gnutta nyfikenhet och öppet sinne!
Igår valde jag att göra en pizza - med nyttigare alternativ till botten och topping. Till min stora glädje har jag äntligen hittat en gluten-, mjölk- och äggfri färdiggjord pizzabotten i butik som tom är ekologisk och utan tillsatser och andra allergiframkallande ämnen! Lyckliga dagar! Märket är "La Carla" - en underbar kvinna från Italien som gör både glutenfri pizzadeg, pasta, lassagneplattor, gnocchi mm, Hittas på Paradiset i Stockholm men även på Willys Älvsjö. Bild och länk kommer nedan!
Pizzan är färdig så det är bara att toppa med valfritt! Jag toppade med egengjord tomatsås på ekologisk tomatpuré, urtekrams ekologiska oreganokrydda, MSC märkt tonfisk, ekologisk gul lök, grön paprika, skogschampinion, grönkål och spenat. Ovanpå det - äkta mozzarella gjord på buffelmjölk (bättre än komjölk). Lite örtsalt på de!
Otroligt god, krispig och NYTTIG!
http://www.dacarla.se

