Naturvin
Hej därute! Hoppas ni har en trevlig helg med mycket kvalitetstid och vila! Nu är det säkert många som äter goda middagar och dricker vin. Det hade jag med velat, men det får vänta! Men jag vill ändå dela med mig lite av min kunskap kring vin.
Visste ni att det finns något som heter naturvin? Det visste inte jag tills för något år sedan. Det var på restaurangen Happy M Kitchen i Göteborg vi blev serverade naturvin. Det var otroligt gott, smakrikt och fylligt! Jag blev väldigt intresserad och ville såklart veta mer! Men, var inte alla vin naturvin? Eller varför har jag inte hört om detta innan? Finns de på systemet?
Viner marknadsförs ofta som naturliga och livsbejakande och som säljtrick tillsätts olika smakämnen i syfte att tilltala konsumenten. Jag har alltid trott att det vin jag köpt på systemet är tillverkat genom att druvor med olika mognad, sort och smak plockas, pressas och jäses på naturlig väg. Men det har jag fått kunskap om att så inte är fallet! Vinet vi köper och dricker innehåller mängder med kemiskt framställda tillsatser som ger vinet en viss smak eller hållbarhet. Ex aromer som ger smak av körsbär, lakrits eller päron.
Vin är som vi alla vet en alkohol som jäses av färska druvor. Eller så var det fram till 50-talet då alla var naturliga viner. Men kemiska bekämpningsmedel s.k. pesticider och konstgödsel började då användas för ökade skördar. Pesticider är starka gifter och många klassas av EU som cancerogena, mutagena, hormon- och reproduktionsstörande. Enligt en utredning inom EU är vindruvor idag det mest förorenade livsmedlet.
Vid vinproduktion tillsätts dessutom en rad tillsatser. Den naturliga jäst som finns på druvans skal och i vingården reduceras genom att man tillsätter sulfit som ökar hållbarhet och ersätts då med teknisk jäst. Höga halter kan ge upphov till allergiska reaktioner, varför detta måste skrivas ut på etiketten. Enligt WHO bör den dagliga dosen sulfit vara max 0,7 mg per kilo vi väger. I många viner är dock halten så att man är i riskzonen redan efter att ha druckit 1/3 flaska.
Sulfit är bara ett av 60-tal e-ämnen som är godkända för användning i vin. På flaskor och i reklam nämns dock inte dessa. I EU behöver man nämligen inte skriva ut ingredienserna på drycker som innehåller över 1,2 volymprocent alkohol.
Ekologiska viner, naturviner och biodynasmiska viner:
Viner som producerats utan pesticider och konstgödsel kallas ekologiska. Här tas mest hänsyn till miljön. Vid tillverkning av dessa tillåter man tyvärr många tveksamma tillsatser som inte är bra för hälsan.
Producenter av så kallade naturviner har tagit det steget längre och gör viner helt utan tillsatser. Mindre mängder sulfit används bara ibland för att öka hållbarhet. Vid jäsningen används enbart druvans naturjäst, inget socker tillsätts.
Biodynamiskt vin är egentligen en undergrupp till naturvin. De är också ekologiska och försöker få processen så bra som möjligt genom olika metoder. Lite krångligt att beskriva men för den som vill veta mer gå in här:
https://vinbanken.se/2016/01/17/biodynamiskt-vin/
Få tag i naturvin:
Fler och fler restauranger och barer har börjat med naturviner. Mycket få naturviner finns på Systembolagets hyllor, oftast bara i tillfälliga partier i utvalda butiker i större städer. Men flera naturviner finns i Systembolagets beställningssortiment och kan beställas på hemsidan.
Se upp för!
- Icke ekologiska viner
- Vita viner som har högre sulfithalt än röda
- Boxvin där det används betydligt högre sulfithalter
Hm, jag känner mig faktiskt lurad och arg!
Vad är det egentligen för falsk marknadsföring? Innehåll ska framgå! Varför ska vi dricka vin med smaker som egentligen inte finns eller tillsatser som ger oss cancer? Varför låter man inte vin vara som det är, med dess naturliga smak? Säkert för att naturvin kostar mer att tillverka!? Vad lite vi vet!
Jag hoppas fler väljer att ifrågasätta viner och dess innehåll och köpa mer naturvin - åtminstone biodynasmiskt eller ekologiskt. Naturvin är tom mycket nyttigare i och med att det inte innehåller tillsatt socker. Och ger inte cancer, som man borde vilja undvika. Inte innan vi ändrar på vårt sätt att handla kan viner med en massa skit i försvinna...
Så in o beställ! Lite dyrare än vanligt men vad är vår hälsa egentligen värd? Minska intag och öka kvalitet!?
http://www.systembolaget.se/sok-dryck/?searchquery=Naturvin&fullassortment=1
Jag undrar också, varför är vår hälsa inte viktigare, för oss själva men också för samhället?



