Mat i regnbågens färger!

Ibland kan jag tänka på den mat jag åt förr och dess avsaknad av färger och smaker. Brunt, gult, beiget, vitt, rosa osv! O allt smakade i princip likadant! Så här i efterhand har jag förstått att maten jag oftast åt inte innehöll så mycket mineraler eller vitaminer. Jag valde alltid kött framför fisk, ost och skinkmacka och mjölk framför yogurt/fil/frukt/bär/grönt/frön till frukost, pizza/hamburgare framför sallad, cola framför vatten osv. Jag kommer ihåg känslan att det "saknades" något när det inte var kött i en rätt. Det kändes tomt, inte smakrikt eller att det inte mättande. Någon som känner igen sig? Jag tänkte egentligen aldrig på innehåll i maten eller ex dess tillverkningsmetod. Jag brydde mig aldrig om en innehållsförteckning. Så länge det inte innehöll mina allergier, ägg eller nötter.

Förvisso mådde jag bättre då, eller i allafall utåt och synligt. Inte visste jag då att jag tilltagande skulle lida under 10 kommande år. Mitt lidandet är äntligen på väg tillbaka, mina hälsobesvär eskalerar inte längre. Mitt liv är äntligen drägligt. Jag kan gå utanför dörren. Men jag kommer nog alltid behöva tänka på vad jag äter, dess innehåll och tillverkningssätt. Detta känns så klart lite jobbigt om man tänker efter. Det krävs helt klart lite energi för att vara medveten om kosten och vad min kropp behöver. Många säger det kan ta lång tid, egentligen lika lång tid jag förgiftat min kropp. Jag vet inte, men jag hoppas såklart det går snabbare. Det är inte bara genom näringsfattig mat jag troligtvis blivit sjuk utan säkerligen av alla genom åren antibiotikakurer, vaccin och gifter, både i mat och miljö.

Levern är vårt största utrensningsorgan. Hur mår den egentligen av alla de gifter vi får i oss? Inte orimligt att man skulle behöva detoxa eller leverrena sig själv då och då. Som förr. Jag vet inte hur många gånger min mormor fastade och renade sin kropp. Hur vanligt är det bland oss idag? Vad vi vet om detta? Inte mycket tror jag.

Efter min kostomläggning har jag fått en helt ny bild av mat. Jag vill veta vad det är jag stoppar i min kropp, vart det kommer ifrån och hur djuren levt. Jag vill veta att jag får i mig de vitaminer och mineraler min kropp behöver. Jag vill lära känna min kropp och vad den behöver just nu. För det är ju egentligen syftet med mat. Att ge oss den näring och energi vi behöver för att mår bra, vara friska och orka med vardagen/livet.

Därför tror jag på följande:

- Att låta maten vara vår medicin
- Att äta bra mat är en form av självrespekt
- Att äta hälsosamt ska inte vara en uppoffring - det ska vara njutning
- Att vara tacksam över den mat vi får och därför njuta av den - inte bara se den som krav eller belöning
- Att vi ofta äter för att dämpa andra funktioner/krafter i oss som inte kommer till utlopp
- Att vi är vad vi äter eller egentligen mer på vilket sätt vi smälter maten
- Att ta eget ansvar för vad för mat vi stoppar i vår kropp
- Att inte skämmas över att ta hand om sin kropp
- Att våga bryta mönster/vanor/rutiner som inte gynnar vår kropp
- Att vara snäll mot vår kropp - det är den enda man har!
- Att om man vore en bil måste man tanka med rätt bensin av bra kvalitet för att hålla länge
- Att äta efter regnbågens färger varje dag gör vår kropp glad!

Se bara på bilderna nedan....

Hur glad blir man inte? Mat kan vara fantastiskt färg och smakrik!

 
 
 

Kommentera här: