Höstig Pumpasoppa

Det gråa vädret verkar hålla i sig vilket så klart inte är så roligt men vad passar då inte bättre än att krypa in i sitt hem, tända massa ljus och laga en rykande varm höstig pumpasoppa med smörstekta kantareller och rostade pumpakärnor! O kanske nybakt bröd med smör till? Eller hur att det låter gott? Det är det!!!

Soppa är faktiskt väldigt enkelt att göra och sköter sig mest själv. Det mättar och värmer gott! Det går att göra oändligt många varianter - så vad har man i kylskåpet? Det finns säkert ingredienser till en soppa! Passar både till vardags och till lyx!

Recept Pumpasoppa:

1 Butternutpumpa
1 Scharlottenlök
1 Vitlöksklyfta
1 Bit ingefära (2cm)
2 Morötter
Knippe med färska örter så som timjan och persilja
1 dl Kokosmjölk
1 msk Kokosfett
1-2 msk grönsaksbuljong (välj gärna en ekologisk, utan konserveringsmedel)
1 dl Pumpakärnor
Lite kantareller

Gör så här:

1. Fräs scharlottenlök, vitlök, ingefära i en gryta/kastrull med kokosfett
2. Fräs även morot och pumpa som du hackat upp
3. Häll på ca 1 l vatten
4. Tillsätt grönsaksbuljongen och så småningom kokosmjölken
5. Tillsätt färska kryddor
6. Mosa med press eller stavmixer till önskad konstistens

Låt puttra!
Salta och peppra efter smak! Chili och/eller koriander kan även används vid tycke o smak!

Tillbehör:

- Stek kantareller i valfritt smör (ex mjölkfritt), salta och peppra.
- Torrrosta lite pumpakärnor (torr stekpanna) på medelhög värme tills de fått lite färg och ser krispiga ut.
- Baka scones, bananbröd eller kokosbröd till.

Recept Havrescones:

2,5 dl havregryn (glutenfria om du har celiaki)
2 dl havremjöl (glutenfritt om du har celiaki)
2 dl rismjöl
1 msk kokossocker, honung eller annan valfri sötning (kan uteslutas)
1 tsk salt
2 tsk bakpulver/1 tak bikarbonat (tillsätt då nått syrligt så som lite citron)
2 tsk fiberhusk
50 g smör eller kokosolja (fast)
3,5 dl havremjölk eller annan valfri mjölk

Gör så här:
Sätt ugnen på 250°C.
Blanda alla torra ingredienser väl för sig i en bunke.
Tillsätt smör eller kokosolja och finfördela i mjölblandningen. Tillsätt havremjölken och rör snabbt ihop degen med en slev.
Låt degen svälla i ca 10 minuter.
Forma två runda bröd och placera på en plåt med bakplåtspapper.
Skåra varje bröd i 4 delar med en kniv och nagga ytan med en gaffel.
Grädda i ca 20-25 min mitt i ugnen.

Toppa soppan med tillbehören och servera med färskt nybakt bröd!

Ät i lugn och ro till några tända ljus!

 

Kommentera här: