Vit moussetårta med kola, kokos och hjortron

I am in heaven!

Jag hittade ett recept på en RAW tårta utan raffinerat socker, mjölk, ägg och gluten som jag bara var tvungen att testa! Dock var den baserad på nötter men det tänkte jag att jag kunde ändra på.

- Vit moussetårta med kolakräm, kokosflakes och hjortron!

Den var gudomligt god! Så enkel och god att jag just nu vill göra den till varje högtid, fest eller födelsedag! Det bästa med den är att den är så lätt att göra, kan förvaras i frysen ett par dagar, är lätt att garnera om och såklart kan ätas med mycket gott samvete! Det är en en bra bas på tårta och kan sedan modifieras lätt genom att byta ut hjortron mot ex hallon. Den har alltså ett bättre form av socker (långsamma kolhydrater), inga spannmål och inget mejeri i sig (vegansk). Mamma och syster blev imponerade och ville ha recept på en gång.

Servera den gärna på fint tårtfat, på ett litet fat som en-portions eller sleva upp en rejäl "bit" i en stor skål till bara dig själv. Det kan hända att jag åt upp nästan hela tårtan själv sist :)

Här kommer receptet:

Botten:

2,5 dl solroskärnor (mandel, valnötter och paranötter fungerar också)

10 färska urkärnade dadlar (hittas oftast bland frukten i affären)

1 dl kokosflingor

1 kryddmåt vaniljpulver

3 msk kokosolja

Kolakräm:

1 dl färska dadlar

0,5 dl äkta lönnsirap/agave eller dadelsirap

0,5 dl kokosgrädde (gärna Garants lila tetra som finns på Willys eller Hemköp)

Fyllning:

1,5 tetra kokosgrädde (ska den va helt raw byter du ut kokosgrädden mot 4 dl blötlagda cashewnötter och 2 frysta bananer)

1 paket ekologiska hjortron/hallon (250 g)

1 tsk vaniljpulver

1 dl kokosocker eller äkta lönnsirap/agave eller dadelsirap

Topping:

2 dl kokosflingor

Färska bär


Gör så här:

Botten:

Lägg samtliga ingredienser i en matberedare. Mixa ihop till en kladdig smet. Tryck ut i en tårtform eller serveringsfat och ställ in i frysen.

Kolakräm:

Lägg dadlar i blöt i ca en timme. Häll av vattnet. Lägg dadlar, lönnsirap och kokosgrädde i matberedaren och mixa till en kräm. Bred kolakrämen över botten. Ställ åter in i frysen.

Fyllning:

Häll den kylskåpskalla kokosgrädden, sötningen och vaniljpulver. Veva runt med slev tills grädden är luftig. Blanda i de tinade hjortronen. Häll kokosgrädden i formen. Toppa tårtan med kokosflingor och färska bär. Ställ in tårtan i frysen och tina en stund innan servering.

Servera och njut! Gärna till en kopp grönt gott te eller varför inte lite mousserande äppelmust eller ett glas ekologiskt Cava?

 
 

Kommentarer:

1 Sofia Campbell:

Ser ju helt fantastisk ut! Nu vet jag vem som får ansvara för efterrätten när vi har middag nästa gång😜

Svar: Haha jaaa! Mer än gärna! Det är så kul o baka denna. Jag fixar! Vi får styra upp en middag snarast.
Line

Kommentera här: