Time for Tapas

Mamma- och dotterhelg i Stockholm stod på agendan, som jag längtat! Syster på besök från Göteborg och mamma från Nyköping. Min skrutt Lilly fick såklart vara med på ett hörn men jag fick även lite välbehövlig tid för återhämtning. Helgen spenderades med frukostbuffé, SPA, tapas och promenader. Solen lyste hela helgen... Underbart!

Lördagen spenderades på Element Spa på Clarion Hotel på söder i Stockholm. Vi började med ett Yin Yoga pass följt av bastu, bad och en smoothie. Tänk vad lite spatid och egentid i en lugn och harmonisk miljö kan göra. Påfylld av energi och åter redo att möta världen utanför.

På lördagskvällen valde vi att göra egna tapas. Jag menar, hur svårt kan det va?
Jag har länge velat prova att göra egna chili cheese balls men i vegansk tappning så klart vi provade det. Vi valde även att fritera zucchini stavar, rosta egna sötpotatis chips och grönkålschips, vitlöksfräsa champinioner, tomat-och vitlöksfräsa räkor och laga en chevre- och rödbetsgratäng med basilika. Hade kunnat göra många fler tapas för det var otroligt kul och blev över förväntan gott! Men tiden räckte inte till.

Här kommer lite recept!

Veganska chili cheese:

1. Finriv VioLife ost (soja ost gärna med cheddarsmak)
2. Finhacka grön färsk jalapeno/chili
3. Häll ut lite spad från en kikärtsburk/tetra på en tallrik
4. Häll ut lite kikärtsmjöl på en tallrik och blanda i lite salt och paprikapulver om så önskas (funkar även med andra sorters glutenfria mjölblandningar, även glutenfritt ströbröd kan användas men funkade utan)
5. Krama lite av osten tillsammans med lite jalapeno till bollar och rulla i kikärtsspad, sedan i mjöl
6. Hetta upp tillräcklig mängd rapsolja tills det börjar puttra/småbubbla
7. Sänk ner en boll med en spagettislev i metall eller annat passande verktyg tills de fått fin gyllenbrun färg
8. Lägg bollarna på lite papper för att det mesta av fettet rinner av

Vi blev så överraskade! De blev supergoda! Smakade precis som chili cheese balls på Max/Mc Donalds!

Friterade zuccinhistavar:

1. Skär upp zucchini i stavar. Salta stavarna och låt ligga på lite papper som suger upp dess vätska.
2. Vänd zucchinistavarna i kikärtsspad
3. Vänd zucchinistavarna i kikärtsmjöl som blandas med salt och paprikapulver om så önskas
4. Fritera tills de fått fin färg
5. Lägg på papper för avfettning

Perfekt att dippa i valfri dipp!

Vitlöksfrästa champinioner:

1. Hacka champinioner i små delar
2. Stek i valfri olja eller smör
3. Krydda med vitlökspulver, salt, peppar och ex persilja

Njut!

Vitlöks- och tomatfrästa räkor:

1. Skala valfri mängd räkor
2. Hacka vitlök och fräs i valfri olja eller smör
3. Tillsätt tomatpuré, hackad färsk persilja och peppar
4. Släng i räkorna och rör runt tills de är tillräckligt marinerade i kryddorna och tomatsåsen. Låt dem inte ligga för länge i pannan.

Servera!

Rödbets- och chevrégratäng:

1. Klyfta rödbetor
2. Skiva chevréost i tunna skivor
3. Varva rödbetor och ost i en gratängform
4. Toppa med färsk basilika
5. In i ugn på 175 grader ca 30 min

Servera!

Sötpotatischips:

1. Hyvla sötpotatis med skalet på
2. Lägg ut skivorna separerade från varandra på plåt/plåtar med bakplåtspapper
3. Ringla över valfri olja
4. Strössla över valfritt salt
5. Ugnsrosta skivorna på ca 175 grader i 20-30 minuter tills de blir krispiga.

- Skivorna kan köras i ugn en gång till om inte önskad krispighet uppnås.

Så mycket godare än köpeschips!

Grönkålschips:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dra av önskad mängd grönkål från dess stam och lägg i grönkålen i en skål/påse och häll i olivolja och strö på lite salt.
3. Blanda och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Rosta chipsen i ugnen ca 7-10 min.

- Lätt att salta för mycket och rosta för länge! Var försiktig!

Fler tapas kommer längre fram...

 

Kommentera här: