Kladdkaka - en hälsosammare variant
I veckan, 7 november, var det kladdkakans dag. Kladdkaka är en riktig klassiker i Sverige och firas därmed varje år. Som multiallergisk och numera mer hälsoinriktad i min mathållning fick jag så klart för mig att testa en variant!
Jag bestämde mig för att utgå från Kung Markattas recept men modifiera det lite utifrån de ingredienser jag är van att jobba med samt i något nyttigare tappning.
Kladdkakan är:
- Halv - RAW
- Vegansk (alltså ägg och mjölkfri)
- Glutenfri
- Nötfri
- Fri från raffinerat socker
Kladdkakan blev enligt mig riktigt god! Smaken är väldigt lik en vanlig kladdkaka. Den blev något torr i själva degen/botten men med en RAW chokladsmet ovanpå - riktigt krämig och kladdig!
Recept:
3 dl glutenfri mjölmix, tex Jytte orginal eller blanda en egen blandning på ex rismjöl, bovetemjöl och/eller kokosmjöl.
125 gram mjölkfritt margarin eller kokosolja
2 dl kokossocker eller rårörsocker
1/2 tetra kokosgrädde (Garants lila är super! finns på Hemköp eller Willys) Sojagrädde går också bra!
2 dl ekologisk kakao
1 tsk ÄKTA vaniljpulver
2 msk agavesirap
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 ekologisk banan
Kokosolja till formen
Time to bake:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Blanda allt torrt: mjölmix, kokossocker, kakao, bakpulver, vaniljpulver och en nypa salt i en bunke
- Smält margarinet eller kokosfettet i en kastrull
- Rör ihop fettet med grädden och sirapen
- Blanda ner i mjölblandningen
- Mosa bananen med en gaffel och blanda ner i smeten
- Smörj en form med kokosolja och häll i chokladsmeten
- Grädda i ugn på 175 grader i ca 20 minuter
"RAW" chokladsmet:
10 dadlar
1 dl kakao
1 tsk lakritspulver (kan uteslutas)
1 msk kokosolja
Mixa alla ingredienser i en mixer ock bre ut över den färdiga chokladkakan. Låt stå i kylen en stund om man vill servera lite kallare.
Toppa med ex färska hallon, physalis eller jordgubbar.
Servera ljummen eller kall tillsammans med mjölkfri glass eller soja/kokosgrädde.

Åh! Ser riktigt god ut :D