GLÖGG - egengjord, socker o tillsatsfri! Så god!
Nu är det ju juletider och många bakar sina första lussebullar och dricker sin första glögg. Då jag under några år har undvikit tillsatser och konserveringsmedel på grund av allvarliga hudproblem och massor av allergier har jag haft svårt att hitta en
glögg som funkar. Jag har bland annat undvikit citronsyra som framställs med hjälp av svartmögel. Väldigt många säger sig bli av med både eksem och allergier när de utesluter citronsyra eller rättare sagt E330. Mer om detta i kommande inlägg.
Jag har sedan en tid även undvikit socker då mitt eksem blir värre av detta och de flesta glögg innehåller en hel del socker. Numera finns det en del "bättre" glöggsorter utan socker och som är ekologiska men trots att de är ekologiska innehåller
de flera tillsatser som är "godkända" av EU.
Jag tänkte att det inte kunde vara så svårt att göra egen glögg utan varken socker eller tillsatser och det var det verkligen inte, svårt alltså!
Glöggen tog ca 15 minuter totalt att göra. Det var väldigt lätt och roligt! Det finns flera olika recept på nätet att gå efter. Jag valde detta:
Recept:
5 dl äppeljuice/granatäpplejuice
2 kanelstänger
20 st nejlikor
5 stycken kardemummakärnor
1 hel vaniljstång
1 bit färsk ingefära eller ca 1 tsk ingefärspulver
5 dl rött (biologiskt/ekologiskt) vin. Använd granatäpplejuice/äppeljuice (ren) om man vill ha helt alokoholfri
1 halv apelsin
0,5 dl agavesirap eller honung (valfritt)
Gör så här:
1. Stöt alla kryddor förutom kanel grovt i en mortel
2. Koka upp äppeljuice/granatäppeljuice tillsammans med kryddorna. Tillsätt även kanelstängerna och vaniljstången. Vaniljstången delar du på mitten och gröper ur och häller i både vaniljfröna och stången i vätskan. Hacka upp apelsinen i små klyftor
och tillsätt även dem. Koka allt i ca 10 min.
3. Tillsätt vinet eller juicen och låt värmas upp till valfri temp innan servering. Koka även med vin i ifall du vill få bort alkoholen.
4. Tillsätt ev sötning om du vill. Söta tills du är nöjd.
5. Sila vätskan och servera med russin eller mandlar.
Njut!

Va duktig du är! Kommer definitivt testa några av dina recept :)