Tomtegröt - mjölkfri
Jag fortsätter på min julspecial och delar med mig av ett julrecept på en riktig klassiker - risgrynsgröt eller tomtegröt. Det är ju ändå lite juligt att få börja eller sluta dagen med en varm skål gröt med kanel och klyftade mandariner.
Såklart så ska ju allt göras i en nyttigare/hälsosammare tappning så jag väljer att göra gröten sockerfri och vegansk, alltså framför allt mjölkfri. Faktiskt blev den riktigt god för alla skeptiker. Man tänker kanske att risgrynsgröt ska vara krämig och att det då krävs fet komjölk men det finns faktiskt många andra alternativ på vätska som ger samma krämighet.
Det enda jag gjorde var att byta ut komjölken mot en vegetabilisk variant, soyadryck. Självklart är detta valfritt, prova en mjölk som funkar för dig, ex havremjölk, mandelmjölk, rismjölk eller kokosmjölk. Havremjölk är nog att föredra då den är söt och krämigast. Rismjölken är nog sötast men lite vattnig. Kokosmjölken brukar både vara söt och krämig men ger ju en tydlig kokossmak vilket blir lite mer annorlunda. Mandelmjölken vet jag ej hur det blir då jag är allergisk.
Recept:
4 portioner
4 dl vatten
2 dl risgryn
1 krm salt
ca 5-6 dl sojamjölk, kokosmjölk, havremjölk, mandelmjölk eller rismjölk
1 tsk vaniljpulver
1 tsk-msk kanel beroende på smak
- Koka upp salt, vatten och grötris under lock i 10 min på svag värme
- Tillsätt sedan mjölken, kanel och vanilj och låt det koka upp igen
- Låt gröten koka på mycket svag värme i ca 40 min
Toppa med klyftade mandariner och kanel. För sötning ev lite kokossocker eller björksocker.
