Pepparkakor - RAW

Imorgon är det 2:a advent så självklart ska det julbakas lite. Idag har jag provat göra RAW pepparkakor. De är socker, ägg, gluten, mjölk och nötfria. Grundreceptet baserades på mandelmjöl men då jag är mandelallergiker har jag bytt ut mjölet mot kokosmjöl och lite rismjöl. Det bästa är att ha en dehydrator som är vanligt i RAW food matlagning. Det finns att beställa på CDON.com för 530:- Med en dehydrator (torkugn) torkas maten under lite längre tid vilket är hälsosamt då du behåller/maximerar näringsämnen. Har du ingen dehydrator gör det inget! Det går även att baka i vanlig ugn på lägsta temperatur. För de små går det att dekorera med färgad cashewkräm (OM du tål nötter), någon form av sötning i och naturliga färgämnen och/eller färgat strössel (om du tycker lite socker är ok). Finns hälsosammare strössel utan tillsatser osv på välsorterade hälsobutiker.

Innehåll:

2 dl mjöl av ex kokos, havre, mandel, bovete eller ris. Jag blandade kokos med lite rismjöl. Havremjöl funkar nog lite bättre än rismjöl.
1 1/2 dl urkärnade eko dadlar
1 msk eko apelsinsaft
2 tsk kokosolja
2 tsk kanelpulver - äkta (gärna ceylon)
skalet från 1/2 citron
skalet från 1/2 apelsin
1 1/2 tsk mald nejlikor
1 1/2 tsk mald kardemumma
1/2 - 1 tsk mald kryddpeppar
1/2 - 1 tsk ingefärspulver
1 tsk honung
1 nypa vanlijpulver (äkta)
1 nypa salt

Gör på detta vis:

1. Mixa alla ingredienser förutom mjölet i en matberedare.
2. Blanda i mjölet.
3. Forma kakor till valfria figurer/former
4. Torka peppisarna i en dehydrator 12-24 timmar till önskad hårdhet eller i ugn på lägsta grad.



Kommentera här: