Hälsosammare julbord
Då var det snart julafton och många håller nog på med förberedelser så som mat o klappar. Även jag! Jag är så otroligt taggad inför denna jul! Jag kommer att testa göra flera av de klassiska julrätterna veganska. Ett klassiskt julbord består ju en hel del av kött i olika former, en hel del mejeri och en hel del gluten och socker.
Men jag ska ta o göra julbordet en aningen mer hälsosamt! Jag vill dock inte byta ut så mycket då jag är en som älskar julbord. Jag tänker bara byta ut lite av ingredienserna till andra alternativ.
I tre dagar har jag besökt Göteborg där min syster bor. Igår valde vi att gå på Jul på Lisebergs och äta ett veganskt julbord på "The Green Rom". Restaurangen hade fått bra betyg och var billig! Julbord för 200:-! Det var så otroligt gott! Julbordet hade allt, kändes som ett vanligt julbord och var så gott. Allt var veganskt och nötfritt och det som innehöll gluten stod utmärkt. Underbart att som multiallergisk slippa tusen frågor. Äntligen kan även jag plocka av det jag vill ha, äta och va glad :) Flera av rätterna kommer få följa med hem till vårt julbord. Nedan kommer jag lista några av alla de veganska rätter vi kommer att laga.
Veganska julbordsrätter:
Jansons frestelse - gör som vanligt men byt ut ansjovisen (som alltid innehåller e-ämnet natriumbensoat som är allergent) mot ex kapris och byt ut den vanliga grädden mot havre eller sojagrädde. Skippa ströbröd.
Köttbullar - gör som vanligt men med sojafärs och utan ägg och mjölk/grädde. Bind med havregryn, havregrädde och lök. Alternativt för enbart nyttigare variant använd en bra svensk eko nötfärs eller ekologisk hönsfärs.
Auberginesill - så häftigt och gott! Blir väldigt lik konstistensen av vanlig sill.
1 aubergine, ca 300 g
1 dl valfri senap (eller blanda)
0,5 dl rapsolja
1 dl havregrädde eller annan valfri grädde
1 msk ex äppelcidervinäger
1 knippe dill, finhackad
1 dl rödlök, fint strimlad
salt och svartpeppar
Skala auberginen och skör i strimlor. Koka strimlorna i saltat vatten i ca 5 min. Låt torka av på papper. Blanda i alla ingredienser och låt vila över natten. Toppa med rödlök och dill innan servering.
Saffranshummus - tänk vanlig hummus på kokta kikärtor, olja, vitlök, tahini, citronsaft, salt o peppar men tillsätt även saffran, ca 1/2 kuvert.
Bönpastej - 2 dl svarta bönor, några droppar (glutenfri) soja, en liten klutt tomatpuré, lökpulver, örtsalt, mejram, en skvätt olja. Mixa allt och servera!
Rödbetssallad - tänk vanlig rödbetssallad men med äggfri majo. Finns i de flesta butiker. Koka 4-6 färska rödbetor, finhacka och blanda med 1 tärnat äpple, 2 dl äggfri majo, 4 msk havre- eller sojagrädde.
Stuvad grönkål - noppa ett par knippen av färsk grönkål eller ta ca 4-5 stora nävar ur påse och lägg i oljad stekpanna. Tillsätt ca 1,5 dl soja eller havregrädde. Tillsätt ett par matskedar av apelsinsaft, alternativt en halv buljongtärning. Salta och peppra. Stek lätt tills grönkålen mjuknat. Servera.
Brysselkålsallad med granatäpple och apelsin - Koka ett nät med brysselkål i saltat vatten. Alltså inte nätet utan alla gröna bollar som är i :) Koka i ca 5 min - inte för länge! Noppa av alla bladen och lägg i en salladsskål. Filéa en apelsin och tillsätt i salladen. Krama även ur resterande apelsinsaft. Torrrosta o salta va 1 dl solroskärnor och tillsätt i salladen. Kärna ur ett granatäpple. För en god dressing vispa samman 1 msk dijonsenap med 1 msk valfri honung samt 0,5 dl olivolja med lite salt och peppar. Ringla över salladen.
Det får vara alla recept på veganska julbordsalternativ för denna gång!
God Jul till alla ni!
Hoppas ni alla är och får va friska i jul!
Njut av god mat, nära och kära, värme, ljus och avslappnande atmosfär.
O vad ni än gör - INGEN STRESS!







